WPC Winter Classic

Laitilan Team West Coast Power järjesti toisen kerran helmikuun Winter Classicin. Viimevuonna kisat pidettiin Laitilan legendaarisella Urheilutalolla, joka on 30-luvulla rakennettu alunperin Suojeluskunta taloksi. Suuren Isänmaallisen sodan aikana 40-luvulla rakennus on toiminut sotasairaalana.
Vaaran vuosina ihmeteltiin rakennuksen paksuja pylväitä, mutta niiden sisälle oli vuorattu melkoinen määrä asekätkennän materiaalista. Vielä 70-luvulla USAn armeijan eversti Alpo Marttinen tuli väärällä passilla Laitilaan ja Laitilan Kievarin saunaosastolla kumosi muutaman oluen ja suunnitteli Laitilan ykkösmiesten kanssa Suomen tulevaisuutta.
Paljastuminen oli enemmän kuin lähellä, kun seuran ikoninen Vetokone Reinhard Reza Hakkola veti pitkää sarjaa maasta ja siinä jyskytyksessä Suomi-konepistoolin piippu porautui seinän läpi ja päästi sarjan Rajalan Jalon treenikassin. Hetken päästä saliin rynni pelästyneen oloinen liikuntasihteeri Ilkka ”Näppi”Simola ja tiedusteli syytä mystiseen ääneen. Silloin ei käytetty salilla metsurinkuulokkeita ja joka jätkä pelkäsi korvien heiluvan, kun väitimme Tuovilan Topin tekohampaiden tippuneen lattialle ja pitäneet ihme säkätystä.
Mutta ajat ja tavat muuttuvat. Nyt kisat oli viety uudenkarhealle Finnlamex-areenalle. Järjestävälle seuralle, ohjelmatoimiston omistaja Heikkilälle ja Kuva- Vakkiselle jälleen suuret kiitokset. Väittäisin että parhaat kansalliset kisat järjestelyiltään mitä olen 42 nostovuoden aikana nähnyt. Enää ei puutu kuin Hevi-kitaristit lavalla ja tulta syöksyvät gittat, jotka nähtiin WRWFn kisoissa.
Verryttelytilat 5 metrin päässä lavasta, hyvät välineet lämmittelyyn ja buffetti pikkunälkään. Erikoismaininnan ansaitsee kuuluttaja Sami Vaskelainen, joka todella eläytyi nostajien suorituksiin. Lopputoteamana voisi sanoa, että Laitilassa on aina arvostettu työntekoa ja sen näki kisojen järjestelyssä. Näissäkin kinkereissä oli porukkaa mukana vauvasta vaariin.
Jotenkin jää aina ihmettelemään, että paikkakunta tukee ja arvostaa vain pikkulasten yleisurheilua ja pesäpalloa. Sen jälkeen kuin Laitilan kirkontorni häviää näkökentästä ei kukaan paikkakunnan ulkopuolinen ole näistä ”urheilutähdistä” kuullutkaan. Sen sijaan paikkakunnan voimailijat ovat niittäneet mainetta kansainvälisesti. Noh, jokainen tietää ettei kateus ja keuhkotauti lopu koskaan Suomesta. Murrerunoilija Heli Laaksonen hankki pihalleen Laitilaan ”Katteisten kiven”… aika hyvin on osunut ja uponnut paikkakunnalla.

NAISET

Vivian Leight Ihanmäki jatkoi siitä mihin Kukonkulman kisassa lopetti. Ennätystehtailu jatkui ja nyt huomasi selvästi että kyykky oli tuonut potkua vetoon ja parantanut tekniikkaa. Yläkertaan vaan ”pihviä” lisää, niin penkkipunnerrus alkaa kehittyä. Pitää muistaa, että naisella on vain 70 prosenttia lihassoluja ylävartalossa mieheen verrattuna. Töitä on yläkertaan tehtävä enemmän kehittyäkseen.
60-kiloisissa Veera Seilonen teki tasaisen sarjan 117-50-145 eli 312 kiloa yhteensä. Voisi ehkä sanoa penkkipunnerruksen kehittämiseen samat sanat kuin Ihanmäelle. Toisaalta 145 kilon veto on kova juttu 60-kilon sarjassa.
Kim Päivöke marssitti lavalle uutta sukupolvea Rauman voimailumaailmasta. Marika Koskinen 67.5 kilon sarjassa penkkasi 80 kiloa ja veti 155.
Ikinuori Maiju Pohjannoro veti 140 kiloa ja ikäähän ei ollut kuin 65 vuotta.

MIEHET

RAW sarjan ykkönen oli Klaus Renfors, joka laittoi 50-55 master- sarjan rekat uuteen uskoon. Satasissa nostanut Renfors kokosi sarjan 190-170-220.5 ja total 580.5 SE-luvut parantuivat lähes kymmenen kertaa. Vesku Loiri lauloi -Olen tuomittu vain penkkaamaan. Tämä ei ole kuitenkaan pitänyt Klasun kohdalla paikkansa. Vaikka polvet on operoitu toistuvasti niin nyt Renfors on Suomen parhaimpia voimanosto-veteraani nostajia.
Juha-Pekka Päämies Kinnunen kakkonen ja laihduttelu 110-kiloisiin onnistui tavoitteen mukaan. Kyykyssä SE parani kolmasti 210-220 ja 225. Penkissä 140 ja vedossa 235. Yhteistuloksen SE parani myös kolmesti, joten voitiin alkaa puhua Laitilan Records Brakery kisoista.
Juha Järvisalo murskasi 55-59 vuotiaiden kyykyn, vedon ja yhteistuloksen ennätykset näytöstyyliin. 9/9 onnistunutta nostoa tiesi täydellistä päivää ja mies tunsi kuntonsa täydellisesti.
Classic RAW oli Superin Rami Anttilan ja satakympin Roope Lankilan välinen taistelu. Anttila kokosi 780 kilon yhteistulos Suomenennätyksen ja voitti pisteellä Lankisen. Myös jalkakyykky 300 on sarjan SE. Pari vuotta ”isyysvapaalla” ja olkapäävaivojen vuoksi taukoa voimanostokisoista taas kaksi vuotta.
Don Tami Tamminen on vaikeuksien kohdalla antanut neuvon. Pysähdy… analysoi ja jatka matkaa. Vähäpojan kohdalla muutettiin kyykyn tyyli ja harjoittelu uusille urille. Jalat kapealle, tanko niskaan, perus painonnostokengät jalkaan. Viimeisen silauksen teki Doctor Iiro Jokipalon kehittämä Armenialais-Moldovalainen käsiote.
Nyt Rami kyykkäsi niin syvältä, että Casimir ”Deep Bomber” Uotila menetti syväkyykky-herruutensa.
Lopullinen kaksintaistelu suoritetaan seuraavassa saunaillassa, jossa lajina on Naked Squat. Ensin pallit hierotaan mangnesiumilla ja voittaja on se jolta lattiaan jää enemmän mankua tai paskanen rinki…
Lankila paransi hurjasti vuoden takaista tulostaan vastaavassa kisassa. Nyt 700 kiloa tauluun todella tyylikkäitten nostojen jälkeen.
Henry Hyytiäinen kolmas tasaisilla nostoilla 235-132.5-250 ja total 617.5
Ehkä Laitilan juniori-koulun lupaavin nostaja Jeremias Saloniemi kokosi 580 kilon yhteistuloksen. Ensimmäiset viralliset voimanostokisat ja heti 9 onnistunutta nostoa. Erikoisesti maastavedon 250 oli sykähdyttävä suoritus. Paikkakunnalla ei ole pitkään aikaan nähty teknisesti yhtä hienoa välistävetoa. Tulee ihan mieleen Aarre Käpylä parhaimpina vuosinaan. Viellä hiukan matalapohjaisemmat vetotossut, niin voitetaan viellä pari senttiä vetomatkassa.
Muutenkin Saloniemellä huippunostajan elkeet… Kukko-Baarin kisoissa lainasi allekirjoittaneen trikoita ja sain satiaisia. Selitykset sivu seitsemän ilmoitti Pia Kristiina kotona…. Saunaillassa haastoi ennakkoluulottomasti Ramin merimiespainiin.
Legendaarinen Matti Hakki Hagman laitettiin 17-vuotiaana HIFKn ykkösketjun paikallispeliin Jokereita vastaan. MM-kisojen Allstars maalivahti Jorma Valtonen joutui kahdesti ”kahville” Nuoren Hagmanin toimesta. Media kysyi miten tämä on mahdollista….? Pitää ajatella että vastustajat ovat ihan Aku Ankkoja vastasi Hakki. Olisiko nuoressa Saloniemessä vähän samaa….
Samasta puusta on vasta 17-vuotias Mette-Max Åsten-Hyttilä, vaikka hieman rauhallisimmalla moodeilla. Vei seurakaveri Mikael Elolta junnujen SEt sarjalla 175-118-210 ja total 495.5
Mahtavaa juniorityötä seurassa. Lakkia ilmaan ja pitäkää tuo linja jatkossakin.

RAW penkin ykkönen oli Janne Martin, joka punnersi 185 kiloa satakymppiin. Mika Taipalus hävisi pari sadasosaa nostettuaan 180 kiloa sarjaa alempana. Taipalus palasi lavoille seitsemän vuoden tauon jälkeen ja heti kansalliselle huipulle. 200 tuli ylös mutta nosto hylättiin 2-1 äänin.
Klaus Renfors urakoi oikein kunnolla ja osallistui myös penkin Single-kisaan, jossa kolmas 167.5 kilon nostolla. Palkintokaapissa vielä tilaa mitaleille.
Paitapuolella myös paljon kilpaileva Marcus Young oli lajin ykkönen. Rautakansleri Tappi Laine ei päässyt sinuiksi kisapenkin kanssa ja ennätykset jäivät seuraavaan koitokseen.

RAW vedon ykkönen Raul Kivinen, joka paransi loppua kohden kuin sika juoksuaan. Alun vaikeuksien kautta viimeisellä 290 ja lajivoitto. 
Pasi Mehtälä kakkonen ja Jorma Mäkeläinen kolmas.

Hienot kisat päätökseen ja paikallaolijat nähneet todella tasokasta voimailuviihdettä. Seuraavaksi ovat SM- mitalit jaossa huhtikuussa Vierumäellä. Saa nähdä nouseeko taso viimevuotiselle levelille. Faktaa kuitenkin on, että mitaleista tulee kova taistelu.

T.Peku

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *