Kukonkulma Bench & Deadlift Night

Laitilan Team West Coast Power järjesti yhteistyössä Ravintola Kukonkulman kanssa penkkipunnerruksen ja maastanoston kansalliset kisat kyseisessä ravintolassa. Seuran toiminnan aikana nämä olivat jo neljännet kisat, joista kolme on pidetty ravintolassa ja yhdet Munamarkkinoiden yhteydessä ulkokisana. Joku voi aina ihmetellä, miksi kilpailut viedään ravintolaan, mutta tunnelma on todella loistava näissä tapahtumissa. Pikkasen yleisö on vauhdittanut tunnelmaa väkijuomilla, mutta klo 18-21 välillä ollaan vielä positiivisessa nousussa. Yleisöstä ei moitteen sanaa. Kannustus asiallista ja nostajia tsempataan asiaankuuluvasti.
Laitilan Voimailijoiden aikana oli perinne pitää ennen joulua ”Kinkkukisat”. Saman kaavan mukaan lajeina olivat penkki ja veto. Pääpalkintona muhkea joulukinkku. Tosin kauppias Marko Nyyssösen lahjoittama 30 kilon kinkku oli niin täyteen pumpattu suolavettä, että lämpimässä autossa se oli Euran kohdalla kutistunut 5 kiloiseksi.
Noh… ajat olivat eri kun Tauno-Papa myi joulukinkkuja, joissa oli läskikerroskin 10 senttiä kylän väelle.
Harmi vaan, että hän käytti paloittelu-pöytänä kuopuksensa penkkipunnerrus-penkkiä. Vittu, ei oikein onnistunut tuo ”Leg drive”. Kunnolla kun työnsi jaloilla,niin liukui koti- gymin ikkunasta ulos… Kun reklamoin asiasta, niin vastaus oli isän vakio-slogani. -Ei se ole niin tarkkaa…

Menneiden aikojen ”Kinkkukisoista”, ehkä mieleenpainuvin muisto on kesällä edesmenneen Sakari Daddy Mäntylän ”Puntari-case”. Naisten maajoukkue-valmentajana usein totesin, että naisilla on neljäs laji. Painonpudotus. Daddy vei homman vielä aivan omille leveleille. 80-luvulla tuli muotiin vaihtoehto-lääkäri Aki Loikkasen vähähiilarinen ”Loikkas-dieetti”. Kanadalainen voimanostaja ja lääkäri Mauro DiPasquale kehitti menetelmän jo 70-luvulla, mutta se rantautui Suomeen 10 vuotta myöhemmin.
Muutamat nostajat, kuten Kari Ojalehto, Heimo Hopeavuori, Hannu Malinen, Juha Hyttinen ja Daddy hyötyivät dietistä. Vastaavasti esim. Jarmo Virtanen kertoi uran kehityksen tyssänneen dieettiin.
Daddyllä oli millintarkka suunnitelma painon laskusta. Laitilassa painon piti olla 78 kiloa. Kisavaaka näytti melkein 80 kiloa…. Daddy haukkui perunavaakan alimpaan helvettiin. Kisa meni Daddyn kohdalta hyvin, mutta illalla soi puhelin ja hän kertoi hakeneen Turun Cittarista vaakan ja se näytti eritavalla kun Laitilan kisavaaka. Minulle on jäänyt epäselväksi mihin väite perustui. Olin nimittäin nähnyt miten 5 litraa vichyä ja 3 pitzzaa katosi hätäsesti tuulensuojaan punnituksen jälkeen.
Daddyn poika on tehnyt hienon Tributen isänsä urasta Youtubeen. Allekirjoittaneella oli paljon yhteistä menneisyyttä Daddyn kanssa. Pia Kristiina ja Vähäpoika- Rami irvailivat aikansa allekirjoittaneen kasarimuodista ja lopuksi Rami ihmetteli miten Ukko on voinut elää väittämäänsä spartalaista urheilijaelämää, kun joka kuvassa pöydät notkuvat viinapulloja…

NAISET

Järjestävän seuran uusin löytö, Vivian Leight Ihanmäki nosti teinien suomenennätykset penkissä 35 ja vedossa 77.5.Vasta 14 vuotias löytö on pitkään valmennuksen varassa, sillä kokemus harjoittelusta puuttuu täysin. Toivottavasti Team Vaskelaiset löytävät oikeat säädöt. Nuorella elastisella naisnostajalla usein välistäveto venyttää liikaa alaselän ligamentteja. Älkää unohtako normi kapeaa vetoa.

Eija Pesolle myös sama kotiläksy, vaikka ulkokauttavetäjä onkin. Viimeisessä vedossa alaselkä pyöristyi jo irrotuksessa. Takaketjuun voimaa.
Penkki oli hyvä, sillä melko kokematon nostaja työnsi 57.5 suorille käsille. Vaikuttaa ihan lupaavalta nostajalta. Treenikiloja vaan kasaan, niin työ tekijäänsä kiittää.

MIEHET

Ehkä hiukan yllättäen Jarkko Ylä-Häkkinen oli paras punnertaja 175 kilon tuloksella. Tyylikkäitä nostoja esittänyt Ylä-Häkkinen jätti kuvan, että parhaat nostot ovat vielä tulevaisuudessa. Ehkä Suomen eniten kilpaileva voimanostaja, Klaus Renfors oli kisan kakkonen 167.5 punnerruksella.
Juniori Anttila jahtaa 200 tasarahaa. Treenit ennustivat hyvää, mutta nostot olivat pehmeitä ja kohtalona jääminen alkupainoon. Myöhemmin puhjennut Korona, ehkä kertoo syyn velttona oloon.
Yleisön suurin suosikki Wasu Vaskelainen kisan neljäs kaikkein heikommassa lajissaan. Kova teko punnertaa 120 kiloa 69 kiloisena kaksi metriä pitkillä käsillä.
Casimir Vadelmavene Uotila oli toinen yleisön lemmikki. Heti kun kuulutettiin Uotila nostovuoroon, niin naisia alkoi virrata ovista ja ikkunoista kun työmuurahaisia. Paluun kuolleista tehnyt Uotila penkkasi 157.5 ja comeback tosiasia.
Laitilan junnuketju Saloniemi, Lindberg ja Toivonen pitivät Next Generation mainetta yllä. Lindberg penkkasi Junnu- SEn 95 kiloa seiskafemmaan.

Vedon ykkönen odotetusti Sami Vaskelainen 250 kilon nostollaan. Wasu oli lähtenyt kisaan kovin tavoittein, jotka oli Kirkkoherra Laitinenkin kuuluttanut edellisen sunnuntain jumalanpalveluksessa. Suomenennätys 265 ja jopa mahdollinen 4 kertaa yli oman painon nostettu paino.
Alkupainosta jo näki, että miestä pyörrytti pahasti noston jälkeen. Olikohan painonveto tai tankkaus aiheuttanut tämän. Viimeksi Lahden SM-kisoissa oli saman tapaisia oireita, kun Sami veti kuusseiskaan.
Raivokkaasti Wasu hyökkäsi kahdesti SE raudan kimppuun, mutta nyt ei rekat taipuneet miehen tahdon alla.

Älkää ottako ”vanhan liiton” äijän horinoita vakavasti, mutta tekikö Wasu liikaa herkistäviä ja hermostoa kuluttavia harjoitteita hyppyineen ja pikavoimatreenein. Itse ainakin muistan kun tein rinnallevetoja ja korkeita vetoja ennen kisaa. Sitten kisoissa veto oli aivan yössä ja vittu ja veriset päät… Joskus on paras vain levätä ja antaa voiman tulla hiipien kehoon.

Painonveto Laitilan kaupungin laivaristeilyllä meni ainakin hiukan pieleen, kun Samy Babitzin viellä ”laatotti” koko bussin uuteen uskoon.
Ihme viinamiehiä nuo seuran kuninkaalliset kuusseiskat… Orpa Kyksasen turnauskestävyys oli kahden bacardi-colan ja kolmen belmontin jälkeen otsa pöytään. Jossain Bulgarian EM kisoissa lähdettiin baarista kantamaan Orpaa 32 kerrosta hotellin rappusia. Minä edellä ja Laineen Jame jaloissa. Kahden kerroksen jälkeen aloin ihmetellä jotain kolinaa rapuissa. Suuressa vitutuksessa painoin leuan rintaan ja  suunnittelin Orpan myymistä Rauman Työväen urheilijoille.
Perillä yltäpäältä hiessä katsoin taakseni ja siellä se Jame virnisteli Heineken tölkki kädessä ja Orpan pää oli kuin Joe Frazierilla, kun Ali oli moukaroinut sitä 15 erää Manilan MM ottelussa. Ei ollut kuulema remmejä…. ote petti.

Rami oli 280 vedollaan kisan kakkonen ja 300 jäi välille otteen pettäessä. Veeti Toivonen paransi kolmesti nuorten SEtä ja viimeisellä 192.5. Veeti boy osaa vetää, mut laittakaa se etukyykky- kuurille. Normi kyykky aika julletus ja keväällä Vierumäellä vielä osattiin kyylätä.
Hyvät kisat ja seuralle sulka hattuun. Allekirjoittanut sai hyvän fiiliksen pitkästä aikaa ja tein pari ikämies Suomenennätystä. Viisi vuotta sitten vastaavissa kisoissa tein myös jotain rekkoja. Vanha paikkakunnan ex-nostaja kommentoi katsomossa, että hän tekisi samat kuin hiukan treenaisi.
Muutamat lumet nyt nähty ja kaverin tie vei leikkauspöydälle sydänoperaatioon… Noh, suoritin kansalaisvelvollisuuteni ja jatkoin siitä mihin 5 vuotta sitten jäin…

T.Peku

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *