Voimanoston Suomenmestaruus 2022

Vuoden kansallinen päätapahtuma, voimanoston SM-kisa pidettiin huikeissa olosuhteissa suomalaisen urheilun kehdossa, Vierumäellä. Puitteet eivät voi olla paremmat, edes MM-kisoissa. Tajuaakohan suomalainen voimanostaja miten loistavassa maassa ja hienossa liitossa nostaa. Täydellinen kisapaikka, jossa ilmava ja tilava konferenssitila. Ainoastaan jenkkien suurella rahalla rakennettu luxus-hotelli, joissa usein kisoja järjestetään, vetää vertoja nyt olevaan kisa-areenaan. Verryttely alue samassa tasossa, oven avauksen päässä. Verryttelytiloissa riittävästi tilaa, lavoja ja vastaavat välineet kuin kisalavalla.
Koko hotellimiljöö tarjosi kaiken mitä kisailija tarvitsee kisaviikonloppuna. Kaikki aivan käden ulottuvilla. Jos näissä kisoissa ei onnistu, niin vika löytyy lähimmästä peilistä. Pitkällä urallani muistan kisoja, joissa verryttely suoritettiin paikallisen hiihtoseuran huoltokopissa. Yksi ruostunut Vostokin väärä, rihlaamaton painonnostotanko, joka oli sotasaalista Aunuksen-retkellä. Kyykkyteline pykätty Toyota Tercelin talvirenkaiden päälle hitsatuilla tangolla, joiden koukkuihin juuri ja juuri tanko mahtui. Voi olla että paikallinen kyläseppä oli saanut kunnalta maininnan vuoden ”Seppä Ilmarisena” tästä Kiasman taideteoksesta. Minulle se aiheutti pahan selkäkrampin. Lattia oli sotkettu mustikkamehulla, pervitiinillä ja hemohessillä. Siinnä sitten peruuteltiin ja etsittiin pitävää kohtaa lattiassa. Epäonneksi oltiin niin lähellä takaseinää, että hanuri otti kiinni seinään jota oli pidetty suksitervan ja pitovoiteen koelaboratoriona. Siihen sitten jäivät Taivassalon Taivakan K-marketista ostetuiden verkkareiden persus ja huoltaja Jouko Aittakarin kannustava toteamus… olipa tiukka… Tiedän että sympaattinen voimailumaailma pyyhkii kyyneleitään ja toteaa, että Pekulla oli kova lapsuus. Puiset lelut ja ikkuna metsäänpäin, sekä tuollainen traumaattinen kokemus.
Don`t worry…. Laitilan Urheilutalon punttisaliin on kaikilla vapaa ja ilmainen pääsy. Joskus ihmettelen kun paikallinen seura on kahlinnut kaikki parhaat tankot huolellisemmin, kuin Fort Knoxin kullan. Pyynnöstä huolimatta minulle avainta ei ole myönnetty. Laitilassa ei ilman allekirjoittanutta pelattaisiin muuta kuin pesäpalloa. Mutta kiittämättömyys onkin varmin palkka mikä kolahtaa tilille. Eli reenataan edelleen niillä paskoilla tangoilla…

Nostajat… Mikä on SM-kisojen arvo ja status…???
Vaikka tämän vuoden SM-kisat kokosivat Satakunta nostajaa, mikä on hyvä luku. Silti ihmettelen miksi monet Suomen huiput dissaavat vuoden kansallisen huipputapahtuman. Johanna Bies yritti selittää Juvalla vanhalle jäärälle Somen kannustavaa merkitystä. Hän itse saa valtaisan draivin, kun seuraa pahimpien vastustajiensa treenivideoita. Seuraavassa treenissä on PAKKO onnistua ja asenne sen kaltainen. No joo… myönnetään tämä pointti. Mutta Johanna B on superyksilö ja penkkilavojen Predator.
Normisti se menee niin, että nörttihiiri verkostuu kaikkien nostajien perseennuolijaksi, sopii etukäteen muiden nostajien kanssa mihin sarjaan menee ja nostaa itseään vastaan. Sitten kun tulee se tilastollinen ”huono päivä” ja kortisoni-voide pippelin päähän loppunut, niin aloitetaan se kuuluisa Some hiljaisuus….
Tuntuu tämän päivän nostajille olevan tärkeämpää esitellä Somessa perustreenejä ja pikkukisojen saavutuksia. Voihan sinne sitten laittaa pääsponsorin lippiksen tai Tampax-mainoksen. Katsokaa nyt saatana Anni Vuohijokea… säälittävä yksilö, jonka itsetunto rakentuu peukutuksiin. Mikä on nyt olla valtakunnan-pellenä… Jos näin loistavat puitteet luodaan lajin SM-kisoihin, niin on häpeällistä että kisoja ylenkatsotaan. Vittu… luuletteko puusilmät että joku kauan järjestää tämäntasoisia kisoja, jos huippunostajat jää kotisohvalle persettään rapsuttamaan.
Sen verran vedän kotiinpäin, että on puolustettava Vähäpoikaa, joka ei päässyt osallistumaan kekkereihin. Uudenkaupungin Bar Mukissa oli ollut pilkun jälkeinen ”Normi palaveri” Omistavan luokan eli Ramin ja Autotehtaan sankarien Rikkuri-ketjun kanssa…. Isoveli Markus oli luvannut maksaa jenkkityyliin takuurahat pikkuveljestään, että pääsisi tutkintovankilasta kisoihin. Syyttäjä olisi suostunut, mutta kertoi Vähäpojan pelaavan niin intensiivisesti parinettipokeria Jari Aarnion kanssa Laitilan Sököporukkaa vastaan, että nyt ei pysty venymään….

Classic Raw miehet

Laitilan kansallisissa viisi viikkoa sitten oli kolmen kärki Eirala, Maantila ja Vaskelainen. Eirala kärsii polvivaivoista ja Maantilan Squat-Sheikkaus ja pillusuti on saanut maaseudun parhaat lypsäjät niin hulluiksi, että Jannu on linnoittautunut Putinin kanssa samaan bunkkeriin.
Wasu Vaskelainen kokonaiskisan kolmas täydellisyyttä hipovalla suorituksella. Kyykyssä SE 248, vedossa SE 257.5 ja totalissa SE 620.5
Jari Koskinen kokonaiskisan kakkonen kasin yhteistuloksella 110-kilon sarjaan.
Ehkä pieni yllätys, että Ville ”Pommi” Suominen palkittiin parhaana nostajana. Tosin voittosarja 340-187.5-335 oli maailmanluokan tulos. Suominen on tunnettu paremmin raudanlujana maastavetäjänä ja Serkkukisojen peräänantamattomana taistelijana sukulaispoika Jesse Jamesin kanssa Paimion herruudesta.
Miikka Heikkinen jatkaa maailmanvalloitus-kiertuetta ”kohti voittoa” ja nyt oli vuorossa kyykyn ikämies ennätys 270.5,vedon 310 ja yt 743. Kone ei hyydy ja romut kasvavat joka kisassa. Well done.
Roope Lankila voi olla seuraava huippunostaja, sillä Laitilan kisasta olivat raudat kasvaneet huimasti. Lähes täydellinen kyykkytekniikka ja 270 tauluun. Harvoin näkee raakapuolella noin kuvankaunista suoritusta. Vähän kuin Doctor Squat, Fred Hatfield… suorassa kuin hevosen suu….

RAW miehet

Tatu Kuusinen ykkösmies 750 kilon totalilla 110 kilon sarjaan. Tasainen sarja 290-180-280 lupaa hyvää tulevaisuudessa.
Nuorta voimaa ja melkoista lahjakkuutta esitti Rene Makarenko romuttamalla nuorten suomenennätykset totaalisesti. Rene ottanut valtavan kehitysloikan siirryttyään 82.5 kilon sarjaan. Voidaan puhua yhdestä maamme lahjakkaimmista junioreista. Mittasuhteet, lihaksisto ja tekniikat silmiinpistävän hyvät. Pikkasen pitää kiinnittää huomiota kyykyn syvyyteen tulevaisuudessa, muuten kutsuu Oraksen valtakunta.
Yksi kisojen kovimmista mies miestä vastaan taisteluista käytiin juniorien satasissa Oskari Simosen ja Oskari Siirilän välillä. Simonen oli kovempi vetomies ja usein loppupeleissä sellainen pokkaa kirkkaimmat mitallit. Sarjallaan 250-150-310 Simonen voittaja ja ylitti reilusti 700 yhteistuloksen.
Siirilä hyvällä tuloksella kakkonen.
Viellä kun Aleksi Hiissa täydensi tämän sarjan kovaa tulostasoa, niin voimailun tulevaisuus näyttää turvatulta tulevina vuosina.
Ikinuori Arto Selkee tuo tuulahduksen 80-luvun voimailuperinteistä ja paranteli yli 60-vuotiaiden ME-lukuja.
Selkee penkkasi 200 82.5 kiloisiin uransa alkuaikoina. Legendaarisen Big-Jim Williamsin penkkiohjelma vaatimukset olivat keholle lopulta liikaa ja rintalihas meni käytännöllisesti poikki.
Focus meni uusiksi ja nyt vedetään ME lukuja.

NAISET

Päivi Kaarto oli naisten ylivoimainen ykkönen parannellen ikäluokkansa ME lukuja. Lopputulos huikea yhteistulos 582.5.
Krista Pellikka teki rutiinituloksensa 170-120-185.Sellainen kutina jäi, että 500 olis haarukassa, kun lentokeli yllättää.
Elisa Koikkalainen teki kovat malmit pikkusarjaan. Veto on tähän sarjaan jo kansainvälistä luokkaa, mutta kyykkyyn kaipaisi enemmän teknistä osaamista.
Niina Kiurusta on tullut rutinoitunut ennätysjyrä ja kilpailuvarmuus huippuluokkaa.
Juniori-tähdet Viola Pukkila, Eevi Salonen ja Ada Kousa tehtailivat teinien ME-lukuja uuteen uskoon.
Ilahduttavaa oli todeta että Pukkila ja Anni Kemppinen taistelivat tosissaan 67.5 kilon sarjan ykköspaikasta. Sanotaan että paineen alla timantit hioutuvat. Mikä siis on parempaa stressitestien kuin tasainen kamppailu. Näitä lisää.

VARUSTE ja penkki ja veto kansallinen

Pasi Koukkula ja Jorma Mononen puolustivat varustenostajien mainetta. Pukuvedoissa päästiin sitten jo ME lukuihin, kun Pekka Räihä ja Jani Lantiainen pääsivät vauhtiin.
Marko Loponen penkkasi aina kunnioitettavan 300 ylös ja katsomo sai nähtävää.
Hannu Koskinen raakana hienot 212.5 ja ikinuori Marcus Young 160. Kovia kundeja, sillä heitä näkee usein kisalavalla, jossa tekevät varmaa suoritusta.

THE END

Allekirjoittanut teki yhdistetyn kisa-kautta perheloman. Hiissan miehet vähän ihmettelivät kun otin aurinkoa Muru-koiran kanssa ABC aseman terassilla ja hetken päästä Pia Kristiina tuli kaupasta solisluut katkenneena kauppakassien painosta. Kokeneena vanhempana valtiomiehenä Harri vaan totesi, että Peku miettii täällä korotuksia…
Totta puhuen jokainen mitalli ja ennätys kuuluisi Pia Kristiinalle, sillä todellinen arjen tuki ja turva tulee tältä elämäntoverilta. Kisojen lähestyessä allekirjoittanut taantuu omaishoidettavan tasolle. Vanhemman pojan perhe oli myös matkaseurana, eikä liikaa tullut mietittyä tulevia kisoja.
Nyt oli vuorossa painon veto 82.5 kiloisiin ja kyykyt menivät viellä suunnitelman mukaisesti ja ikäluokan ennätykset parantuivat muutamaan otteeseen.
Veto painoi kun synti. Istuin epätoivoisena penkillä ja odotin vuoroani 212.5 kilon vetoon, jolla saisin yhteistuloksen ennätyksen nimiini.
Mieleen muistui Rocky kolmosen kohtaus, jossa haastaja Clubber Langilta kysyttiin mitä tuleva ottelu piti sisällään… PAIN… vastasi Lang. Niinpä, näiden nostovuosien jälkeen tiesin odottaa monta tuskallista sekuntia… Rauta irtosi lattiasta, pysähtyi polven alla, jatkoi tuskallista matkaansa yli polvien. Vaikka kuuluttaja Vaskelainen väitti selkäni olevan yhtä vahva ja karvainen, kun Silver-Back Gorillalla tunsin sen pyöristyvän. Hetkeksi filmi katkesi ja olin taas kartalla kun tanko yli polvien.
-Voi Saatana, lapsenlapset katsomossa. Pabu ei anna niiden nähden periksi… Kollaa kestää. Noh, tulihan se sieltä ja kiitos yleisö ja tuomarit että jaksoitte kannustaa.
Omalta kohdaltani hienot kisat saivat hienon lopun.

T.Peku

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *