Voimanoston SM 2021

Lahden SM kisoja mainostettiin etukäteen vuoden kovimmaksi voimanostotapahtumaksi, eikä syyttä.Vaikka korona runtelee maamme urheilutapahtumat ja vaikeuttaa esim. lajimme harjoittelua sulkemalla saleja. Siitä huolimatta muutamilla lajifriikeillä on riittänyt uskoa ja tahtoa järjestää kisoja, vaikka tilanne on välillä näyttänyt epätoivoiselta. Tämä on ollut ensiarvoisen tärkeää, ettei ole jääty tuleen makaamaan ja säälitelty kovaa kohtaloa. Olen todella huolestunut kaikkien urheilulajien puolesta ja tulevien vuosien kansanterveystilanteesta. Nyt kun nuoret lopettavat liikunnallisen harrastamisensa ja ryhtyvät kokopäiväisiksi pleikkarin pelaajiksi ja kaverin kiduttajiksi. Noh huippuministeri Krista aina rantakunnossa Kiuru voi sitten vuosien kuluttua olla aikaansaannoksestaan ylpeä. Jokainen vastaantulija on peilikuva… Rinnassa vaan lukee ylileveä kuljetus ja takataskujen väli toista metriä.
Eli hattu pois päästä ja suuret kiitokset kisajärjestäjille. Lahden Pelicans areena hyvä kisapaikka ja vaivaton tulla paikalle. Tietysti kisapaikalle tunnelman tuo yleisö, mutta nyt ei kaikkea voinut saada. Ryhmäjaot ja aikataulut oli hyvin suunniteltu ja pitkät kisapäivät menivät jouheasti ilman turhia katkoksia.
Mistä itse pidin henkilökohtaisesti eniten oli hieno tunnelma kisapaikalla kaikkien läsnäolijoiden kesken. Esim. aikanaan nostaessani 25 vuotta neitiliitossa en voinut koskaan käsittää että täysin sysipaska nostaja on hetken päästä tärkeilevä liiton toimihenkilö tai opaskoiraa tarvitseva sokea tuomari. Ei kirpputorilta ostettu pikkutakki tee hyvää tuomaria tai hallituspaikka liitossa nosta yksinkertaisen ihmisen älykkyysosamäärää.

NAISET
Anna Khudayarov oli pitkään tähdännyt huippukuntonsa US K kisoihin. Joulukuun Tatu Avolan muistokisoissa oli tehty kovaa tulosta. Sama jatkui Lahdessa. Kyykyssä pieniä vaikeuksia syvyyden kanssa, mutta ylim. neljännellä nostolla huikeat 265. Penkissä kolme onnistunutta ja viimeisellä 165. Vetoon Anna oli itsekkin pettynyt, sillä 227.5 ei vastannut odotuksia. Jotain vedossa ja sen hajoittelussa on pielessä. Työmäärässä ei ole moittimista, sillä kovaa Anna on aina treenannut kaikkia lajeja. Ehkä nykyinen jenkkityylinen harjoittelu ei ole paras mahdollinen. Josh Bryantin lanseerama tapa harjoitella on tuonut kovia tuloksia maailmalle. Siitä kertovat Julius Maddoxin ja James Stricklandin hurjat tulokset karua kieltään. Rohkea väite, mutta sanoisin että paras tietotaito on vedon treenaamisessa edelleen Suomessa. Tieto on vain nykyisessä informaatiotulvassa kadonnut epäoleelisen jalkoihin. Moninkertainen vedon ME nostaja Raimo Välineva kiteytti osuvasti vedon harjoittelua. Älyttömällä repimisellä ei veto kehity. Johtaa vain loukkaantumisiin. Veto on eräänlainen nopeuslaji ja tanko liikkuu vauhdilla. Määrällisesti vetoa on harjoiteltava vähemmän, sillä kyykky oikein tehtynä on vedon paras apulike. Tempaus otteella tehdyt vedot paras tekniikan opettaja. Pitkiäkin sarjoja tarvitaan harjoittelussa, mutta vain 60 tai 65 prossalla. Mielummin usein ja vähän, kuin väsyneenä paljon.
Harmony Sisters Krista Pellikka ja Päivi Kaarto tehtailivat ison joukon suomenennätyksiä ja veteraanien maailmanennätyksiä. Kumppanukset kilpailevat paljon mutta se ei tulostasoa heikennä. Kaarto kokosi 543 kg totalin ja Pellikka säästi 485,5 yhteistuloksella. Molemmille tulee vähän pummeja kisasarakkeeseen, joten kunto tunnetaan ja kisarutiini on huippuluokkaa. Samaa ei voi sanoa esim. naisten Painonnosto maajoukkueesta. Matkustetaan Kolumbiaan asti jäämään ilman tulosta. Ja vielä koko joukkue yhtä lukuunottamatta. Tulee ihan mieleen Arto Paasilinnan kirja Joukkoitsemurhasta. Olosuhteita on turha syyttää. Allekirjoittanut osallistui Baltic cupiin Leningradiin samaan aikaan kun Neuvostoliitto romahti ja maa täydellisessä kaaoksessa. Voisin 45 vuoden kokemuksella kilpaurheilusta sanoa, että kannattaisi keskittyä harjoitteluun ja vähemmän esitellä sitä persettä somessa. Kaikenmaailman ahdistuspostaukset kuuluu huonoäiti sivustoille, eikä kilpaurheiluun. Kilpaurheilu mittaa fyysistä ja henkistä voimaa. Muinaisessa Spartassa heikot lapset heitettiin kalliolta alas. Geenistö pysyi kunnossa.
Amina Boulahna on pirteä ilmestys kisalavoilla. Tempparamenttinen ulkomaalais veri kuohuu ja nostoihin annetaan kyllä kaikki. Amina on loistavasti sisäistänyt ajatuksen, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Nainen ei jää leijumaan tehtyjen tulostensa taakse vaan koitta kokoajan pyrkiä parempaan. Pitää antaa tunnustusta Kousan pariskunnalle ja koko HC teamille loistavasta valmennuksesta. Tuollaisia helmiä harvoin näkee ja asioita on valmennuksessa tehty oikein. Tasaisen hyvä sarja 177,5 110 ja 220….ei ole heikkoa lenkkiä.
Petra Hiisiö edusti kunniakkaasti pienten sarjojen menestystä. 56 kiloisissa nostanut Petra kyykkäsi uskomattomat 180.5 ja jatkoi siitä 75 kg penkillä ja 175,5 vedolla ennätystehtailuaan. On todella hieno nähdä kun joku saa flow tilan päälle pitkään tähdänneessä kisassa.
Nina Kiuru on uusi kasvo voimanostolavoilla ja rikkoo liukuhihna tyyliin ennätyksiä pikkusarjoissa. Kisojen vanhin osaanottaja Maiju Hilander veti 63 vuotiaana 155 kiloa maasta. Suomessa on muutama grand old lady VuokkoViitasaari, Leena Jokitalo ja Eila Kumpuniemi Hilanderin lisäksi, jotka eivät hyydy iän mukana. Ja mikä parasta… ei voi sanoa, että arvon rouvat pysyvät nuorten kyydissä. Vitut… nuori kännykkäsukupolvi ei kestä näiden pimujen matkassa.
Samatha Panziera Kalle ALL TIME Räsäsen tiimistä näytti osaamisen mallia varustenostamisesta. Hurjat numerot tulostauluun sarjalla 250 170 182,5. Aivan käsittämättömiä lukuja tuon painoiselle naiselle. Tottakai nostaja nostaa painot yksin lavavalla, mutta siitä huolimatta on otettava hattu pois päästä Kalle Räsäsen ja hänen teaminsa kohdalla. Siinnä on ollut valtava työ kun varusteet sisäänajetaan, otetaan niistä maksimaalinen hyöty ja ennen kaikkea huolehditaan nostajan turvallisuudesta. Voin kertoa myös syvällä rintaäänellä, ettei naisnostajan valmentaminen ole aivan helppoa. Täydellisyyteen pyrkivät naisnostajat hakevat harmoonista tilaa saadakseen parhaimman irti itsestään. Se on todella haastava tilanne, koska pitää ymmärtää ja koska puhaltaa peli poikki ja lopettaa kiukuttelu.

 MIEHET
Sitten astelivat miehet stagelle.
Eetu Sieppi oli päivän ehdoton ykkösnostaja. Vaikka mies valitteli selkäänsä, niin siitä huolimatta aloituslajissa tuli 340 vakuuttavasti ylös kyykystä. Kisa jatkui 195 kilon penkkipunnerruksella ja 310 kilon vedolla. Yhteistulos 845 tiesi ainoana pisteissä yli 500 pojoa. Kisojen ylivoimainen ykköstähti ei juuri tee numeroa itsestään ja joskus tuntuu että tietääkö Eetu edes kuinka kova nostaja loppupeleissä on. Suoritusvarmuus ja kiireettömyys paistaa aina kisapaikalla ollaan sitten Moskovan MM-kisoissa tai KP Gymin kansallisissa.
Petteri Ahola teki sarjaa ylempänä samaa kokoluokkaa olevan tuloksen. Sarja 290 220 327.5 on jo kansainnvälistä luokkaa ja jäätävät penkit eivät jättäneet ketään kylmäksi. Anssi Juntunen peesasi hyvin 815 kilon totalilla. Penkissä joutui antamaan 35 kiloa eteen ja se esti kovemman kamppailun mestaruudesta.
Antti Pirttijärvi oli tasokkaan satkun kolmas ja jatkoi pohjoisen miesten menestystä.
Satakympissä Teemu Haverinen ja Tomi Luhtanen kävivät päivän jännittävämmän taistelun mestaruudesta. Haverinen otti hurjan kaulan kyykyssä runtaamalla hurjat 330. Luhtanen 290 ja 300 jäi välille. Penkillä Haverinen jatkoi karkumatkaansa lisäämällä 10 kiloa etumatkaa. Ikivanha totuushan on että kisa alkaa kun tanko laitetaan lattialle. Haverinen veti 300 ja 820 yhteensä. Luhtanen hurjat 342.5 ja viimeisellä voittoraudat 352.5 joka vielä oli liikaa. Kuitenkin päivän paras taistelu ja voimanostoa parhaimmillaan.
Eteläisen Suomen voimanoston yksi kulttihahmoista Ville ”Pommi” Suominen ylitti 800 kiloa 125 kilon sarjassa. Tasainen sarja 300 180 325 ja rutinoitunut nostaja voi olla päiväänsä tyytyväinen. Lähtiköhän hätäisesti viesti Egyptin pyramiidien väliin Voimanoston hartaalle lähetyssaarnaajalle Kalle Abdul Jabbar Ylitalo Jamesille.
Myös kunniamaininnan saa Billy Haavisto joka urakoi sekä RAW että Classicin puolella. Todellisen urakkamiehen taidonnäyte. Respect.Wild  Billy Hichcok Haavisto, Jan Linkku Lindqvist ja Tobias Maguire Cunningham ovat muutenkin mukavia herrasmiehiä. Poikkeavat normaalista Turkulaisesta voimailun prototyypistä, jossa vaaditaan linnatuomio tai lapsuus niin köyhä, että pitää piirtää itsensä täyteen kuvia, kun vanhemmilla ei varaa ostaa paperia.
Huhujen mukaan Toby olisi niin hurjassa iskussa, ettei Laitilan Urheilutalolla tonnikaan olisi mahdottumuus toukokuun lopulla. Toivotaan että mies pysyy ehjänä ja hyvä päivä osuisi kohdalle. Edesmennyt Ilkka Nummisto teki 80 luvun alkuvuosina 942.5,joten kenttäennätys on ainakin uhattuna.
Veteraaneista viellä pitää mainita paluun lavoille tehnyt Vesa Keskimaa, joka 58 vuotiaana paranteli Suomenennätyksiä. Keskimaa on myös oiva esimerkki nostajasta, jolla on kaikki langat käsissä kisatilanteessa. Kunto tiedetään tarkkaan ja turhat hötkyilyt pois.
Rami Vähäpoika Anttila palasi hieman venyneeltä isyysvapaalta. Puolen vuoden treenillä 722.5 yt ja 9 onnistuneen noston putki. Vaikka tunnollisen kasvattajan roolissa ripitinkin jälkipolvea viikko aikaisemmin vietetystä firman saunaillasta kun Rami valitteli kramppejaan. Sivusta seurannut miesryhmä kommentoi osuvasti. Muistuta viellä poikaa mopon virittämisestä… Nauruksihan se lopulta meni.
Varustepuolella odotettiin Kalle Räsäsen tuloa lavalle. Vaikka työkiireet ovat häirinneet miehen harjoittelua, niin ainakin tiedettiin vetokunnon olevan 400 pinnassa. Hyvää kannattaa aina odottaa ja Räsänen toimi vain tuomaritehtävissä. Eiköhän viimeistään Mikkelin veto SM kisoissa tanko ole tumma Kallenkin kohdalla. Dennis Riihimäki voi tästä eteenpäin tituleerata itseään TONNIN miehenä. Olen tuntenut Denniksen juniori ajoilta lähtien. Äärettömän fiksu mies. Valmennusguru Tapio Hepokankaan ja Jeppis Gymin tuote. Harmi vaan että sen ajan monet nostajat jo lopettaneet… Jan Mestari, Salon sisarukset, yms.
Oskari Lehtinen tuli varmaan kisaan kovin tavottein, mutta 420 aloituskyykky ja seuraava 430 eivät onnistuneet. Entistä kovempana vaan seuraavan skabaan. Tiikerinsilmää peliin. Penkkipuolella Hansons Brothers  Rami Haaparanta otti ties monennenko mestaruutensa 202.5 RAW työnnöllä. Kädenväännössä katkennut hauis ei pahemmin tunnu haittaavan tuloskuntoa. Ville Sieppi tavoitteli SE rautoja 90 kiloisissa, mutta vielä oli 220.5 pikkasen liikaa. Ville on kaikkien voimailijoiden iloksi toipunut vaikeasta rintalihasvammasta. Nykyiset treenit tehdään Toveri Sheykon opein ja tulosta on tullut.
Vedosta on mainittava Miikka Heikkisen hurjat vedot ja yritys rekkaraudoista 338. Sekä tietenkin yksin ja erikseen aina tunnen melihyvää nähdessäni vanhan ryhmäseksi kumppanini Pentti Rimpin Luxenburgin EM kisoista nostolavoilla.
kisakuvat, tulokset yms.

Kirjoittanut Pekka Peku Anttila

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *